Diafragma Hastalıkları

Doctor Name

Op.Dr. Galbinur Abdullayev

                                                                   Diafragma 

Diafragma nedir?

Diyafragma göğüs tabanında bulunan toraksla karın boşluğunu ayıran kübbe seşklinde kas tabakasıdır.

Diafragmanın hangi fonksiyonları vardır?

Diafragma en önemli solunum kasıdır. Nefes aldığınızda kasılır ve düzleşir. Bu, havayı akciğerlere çeken bir vakum etkisi yaratır. Nefes verdiğinizde diyafram gevşer ve hava akciğerlerden dışarı itilir. İkinci en önemli fonksiyonu batınla göğüs boşluğu arasında bariyer oluşturmasıdır. Batın organlarının toraksa geçişine izin vermez. Diyafram ayrıca öksürme, hapşırma, kusma, ağlama ve defekasyon ve doğum sırasında fetüsün dışarı atılması gibi fizyolojik süreçler için de önemlidir. Boyundan diyaframa uzanan frenik sinir diyaframın hareketini kontrol eder.

Diafragmanın hangi hastalıkları vardır?

Diafragmanın çeşitli hastalıkları vardır:

Diafragmatik herniler: Diyafragma fıtığı, en az bir karın organının diyaframdaki bir açıklıktan göğüs boşluğuna geçmesi durumunda meydana gelir. Bu herni doğumsal olursa buna konjenital diyafragma hernisi denir. Travmalar, ateşli silah yaralanması ve bıçak yaralanmaları diafragmatik hernilere neden olabilir. Bu durum edinsel diafragma hernisi olarak adlandırılır.

Hiatal Herni: Midenin bir kısmı diafragmadaki delikten yemek borusuna doğru itilir ve mide yanması, reflü ile kendini gösterir.

Diafragma tümörleri: diafragmanın primer tümörleri nadirdir ve genelikle iyi huyludur. Tümörler genellikle akciğer veya karaciğer tümörlerinin yayılması sonucu oluşur.

Diafragma paralizi ve sebepleri


  • Diafragma paralizi
    : Frenik sinirin hasralanması sonucu diafragma kas gücünü kaybeder ve solunum fonksiyonunu yerine getiremez. Frenik sinir hasarı aşağıdaki sebeplerle ortaya çıkar:
  • Travmatik: Bypass gibi cerrahi prosedürler ve travma frenik sinir hasarının en sık nedenidir.
  • Kompressiyon: Akciğer kanseri ve mediasten tümörleri bası sonucunda frenik sinir felcine neden olabilirler.
  • İnflamatuar: Birçok sistemik hastalık frenik sinir iltahaplaşmasına neden olarak diafragma paralizisine neden olabilir. HİV, çocuk felci gibi viral enfeksiyonlar, sarkoidoz gibi granulamatöz hastalıklar örnek gösterilebilir.
  • İdiopatik: yaklaşık vakaların %20’sinde bir neden tespit edilemediğinden idiopatik olarak adlandırılır.

Diafragma paralizisinin belirtrileri nelerdir?

Belirtiler hastalığın oluşma nedeni ve oluşma süresine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tek taraflı diafragma felci olan hastalarda semtom görülmeyebilir ve tesadüfen ortaya çıkar. En sık görülen semptomlar:

  • Siyanoz (özellikle ağız, göz ve tırnak çevresinde olmak üzere ciltte mavimsi bir renk)
  • Nefes almada zorluk
  • Hipoksemi, kanda oksijen düşüklüğü
  • Göğüs, omuz veya karın bölgesinde ağrı
  • Nefes darlığı
  • Taşikardi (hızlı kalp atış hızı)

Diafragma paralizisi tanısı nasıl konulur?

Diafragma felci tanısında hastanın öyküsünün tam alınması çok önemlidir. Özellikle hastalıkları ameliyat ve travma öyküsü sorgulanmalıdır. Tanı radyolojik tetkikler, solunum fonksiyon testi ve elektrofizyolojik testler (EMG) yapılarak konulur.

Diafragma paralizisi nasıl tedavi edilir?

Diafragma plikasyonu: Videotorakoskopi veya açık cerrahi (torakotomi) yöntemlerle yapılır. Cerrahi sonrası solunum kapasitesi artar ve hastanın şikayetleri önemli ölçüde azalır.

Diafragmatik pace: Bu yöntem, tek taraflı frenik sinir paralizisinde kullanılabilir. Bu prosedürde frenik sinir elektriksel olarak uyarılır. Pil boyuna veya diyaframın yakınına yerleştirilir.

Randevu planlayın.

Op. Dr. Galbinur Abdullayev'den randevu alın.

    Hemen Ara
    Scan the code