Lorem ipsum dolor sit amet, consectet eiusmod tempor incididunt ut labore e rem ipsum dolor sit amet. sum dolor sit amet, consectet eiusmod.
Mediasten yanlarda akciğerler, önden sternum kemiği arkada omurga ile sınırlanan göğüs boşluğunun bir bölümüdür. Kalp, büyük damarlar, özefagus, trakea gibi hayati organların yer aldığı bölgedir.
Mediasten üç bölüme ayrılır:
Bu üç bölgede farklı yapılar yer aldığından oluşan tümörlerde farklılık göstermektedir. Tümörün oluştuğu bölge genellikle hastanın yaşına göre değişkenlik gösteri. Çocuklarda daha çok posterior mediastende sinirlerden (nörojenik) oluşan tümörler görülür. Erişkinlerde ön mediasten tümörleri daha sık görülmektedir.
Timoma ve timik karsinomlar: Ön memdiastenin en sık görülen tümörleridir. Timüs bezinden kyanklanır. (bakınız Timoma)
Lenfomalar: Erişkinlerde en sık görülen mediasten tümörleridir. Ön ve orta mediastende daha sık görülür. Hodgkin ve non-Hodgkin olmakla iki gruba ayrılır.
Germ hücreli tümörler: Mediastinal germ hücreli tümörler, erken embriyogenez sırasında mediastende kalan primitiv germ hücrelerinden köken alır, benign ve
malign neoplazmalardan oluşurlar. Anterior mediasten germ hücreli tümörlerin en sık görüldüğü ekstragonadal bölgedir.
Bronkojenik kistler: Trakeobronşial ağacın nadir görülen bir konjenital malformasyonudur. Büyüyerek lokal çevre yapılara kompresyon yapabilirler
Perikadriyal Kistler: Nadir görülen benign konjenital anomalidir. Tüm mediasten kitlelerinin %6’sını oluşturmaktadır.
Nörojenik tümörler: Arka mediastende en sık görülen tümörlerdir ve sinirlerden kaynaklanırlar. Erişkinlerde genellikle bu tümörler benigndirler.
Mediasten tümörleri semptom vermeyebilir ve çoğu zaman rastlantısal olarak radyoloji tetkiklerinde saptanır. Semptomlar kitlenin çevre yapılara kompresyonu sonucunda oluşur.
En sık görülen belirtiler:
Timik tümörler: Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Sonrasında kemoterapi ve radyoterapi verilebilir.
Mediasten kistleri: tedavisi cerrahidir
Lenfomalar: Kemoterapi ve gerektiğinde radyoterapi verilir
Teratomlar: kesin tedavi cerrahidir.
Cerrahi tedavi yönetmenine tümörün boyutu. Yereldiği bölgeye göre karar verilir. Videotorakoskopi, robotik cerrahi ve açık cerrahi seçenekleri vardır.
Op.Dr. Galbinur Abdullayev halen İstinye Üniversitesi Gaziosmanpaşa Medical Park hastanesinde görevini yürütmektedir.
Copyright 2024 GALBİNUR ABDULLAYEV. Designed by SRN DİJİTAL