Lorem ipsum dolor sit amet, consectet eiusmod tempor incididunt ut labore e rem ipsum dolor sit amet. sum dolor sit amet, consectet eiusmod.
· Primer fokal hiperhidrozis: Kronik bir çilt rahatsızlığıdır. Genellikle 25 yaş öncesi başlar. Avuç içi, koltuk altı, ayak tabanında daha sık görülür.
· Sekonder generalize hiperhidrozis: Tüm vücutta görülür ve genellikle altta yatan başka hastalıklarla veya bazı ilaçların yan etkileri ile ilişkilidir.
· Nişasta-iyot testi: terli bölgeye bir iyot solüsyonu uygular ve iyot solüsyonunun üzerine nişasta serpilir. Aşırı terlemenin olduğu yerlerde solüsyon koyu maviye dönmesi testin pozitif olduğunu gösterir.
· Kağıt testi: Etkilenen bölgeye terin edilmesi için özel bir kağıt yerleştirilir. Daha sonra terin miktarını ölçmek için kağıt tartılır.
· Kan testi: Semptomların nedeninin araştırılmasında daha fazla bilgi sağlar. Özellikle tiroid fonksiyonlarına bakılması gerekmektedir.
· Utangaçlık ve Özgüven Kaybı: Aşırı terleme, kişinin kendine güvenini azalmasına ve utangaçlık duygularına neden olmaktadır. Terlemeyle başa çıkmak için sürekli olarak endişe sosyal etkileşimleri zorlaştırabilir.
• Sosyal İzolasyon: Terleme endişesi, sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınmaya ve dışarıda olma isteğini azaltmaya yol açabilir.
• İş Performansında Azalma: Özellikle iş görüşmeleri veya sunumlar sırasında terleme, kişinin iş performansını etkiler ve kariyer ilerlemesini engelleyebilir.
• Sosyal Reddedilme Korkusu: Terleme, diğer insanlar tarafından fark edildiğinde veya olumsuz tepkilere neden olduğunda, kişi reddedilme veya dışlanma endişesi yaşayabilir.
• Eğitim hayatının negatif etkilenmesi: Özellikle sınavlar esnasında aşırı stressin etkisi ile terlemenin artması, sınav kağıdının ıslanması kişinin sınav performansını negatif yönden etkiler.
• Giysi ve Koku Sorunları: Aşırı terleme, giysilerin lekelenmesine ve kötü kokuların oluşmasına neden olabilir. Bu durum, kişinin kendini rahatsız hissetmesine ve sosyal etkileşimlerden kaçınmasına neden olmaktadır.
Koltukaltı kıl cizgisi hizasından ortalama 1 cm kesi yapılarak göğüs boşluğuna girilir, ardından sempatik ganglion belirlenerek T3 ve T4 hizasında kesilir veya klipslenir. Hangi sempatik ganglion’a blokaj uygulanacağı terleyen bölgeye göre değişir. İşlem sonrasında göğüs boşluğundaki hava boşaltılır ve kesi estetik sütürlerle kapatılır. Hastalar genellikle aynı gün içerisinde taburcu edilir.
ETS’nin en sık görülen komplikasyonu kompansatuar veya refleks terleme adlandırdığımız durumdur. Kompansatuar terlemenin gelişme oranı kesilen sempatik ganglion seviyesine göre değişebilmektedir. Genellikle yüz terlemesi nedeni ile yapılan ameliyatlardan sonra daha fazla gelişmektedir.
Op.Dr. Galbinur Abdullayev halen İstinye Üniversitesi Gaziosmanpaşa Medical Park hastanesinde görevini yürütmektedir.
Copyright 2024 GALBİNUR ABDULLAYEV. Designed by SRN DİJİTAL