Mediastenoskopi

Doctor Name

Op.Dr. Galbinur Abdullayev

                                                             MEDİASTENOSKOPİ

Mediastenoskopi nedir?
Mediasten iki akciğer, omurga ve sternum kemiğinin arasında bulunan, nefes borusu kalp ve büyük damarların yerleştiği bir bölgedir. Bu bölgenin, özellikle nefes borusu etrafındaki lenf nodlarının tanısında kullanılan bir invazif yöntemdir. Mediastenoskop adı verilen cihaz kullanılarak yapılır. Mediastenoskop üzerinde kamera, ışık kaynağı ve çalışma kanalı olan ‘L’ şeklinde bir alettir.

Mediastenoskopi neden yapılır?
Mediastenoskopi tüberküloz, sarkoidoz ve lenfoma gibi mediastende lenf nodu büyümesi yapan hastalıkların tanısında, ayrıca mediastene lenf nodu metastazı yapan akciğer kanseri ve diğer kanserlerin tanı ve evrelenmesinde kullanılır.

Mediastenoskopi nasıl yapılır?
Mediastenoskopi genel anestezi altında yapılır. Boyun bölgesinde sternum kemiğinin üzerinden küçük bir kesi yapılır ve o kesiden mediastenoskop cihazı geçirilir. Özel aletler kullanılarak lenf nodlarından biyopsiler yapılır veya tamamı çıkartılır. İşlem süresi ortala 60-90 dakikadır. Hastalar genellikle 1 gün hastanede yatırılır.

Mediastenoskopi işleminin komplikasyonları nelerdir?
Mediastenoskopi deneyimli bir ekip tarafından yapılırsa komplikasyon gelişme olasılığı düşüktür. En sık görülen komplikasyon kanamadır. Yanı sıra akciğer zarı(plevra) açılırsa pnömotoraks görülebilir.

Randevu planlayın.

Op. Dr. Galbinur Abdullayev'den randevu alın.

    Hemen Ara
    Scan the code